Om fredrik gustafsson

Åre 1992, tog jag en grundkurs i skärmflygning, köpte utrustning, flög 50 flyg i årefjällen och drog ensam på tågluff genom Europa med skärmen på ryggen samt en liten rygga med tandborste o extra kläder. Äventyret började så smått puttra på…

Under ovan nämnda tågluff passerades Chamonix, träffade jag ingen mindre än Robbie Whittall, dåvarande världsmästare i skärmflyg, något som i sin tur gjorde att jag sju år senare hittade till Greolieres där Bruce Goldsmith, David Dagault och restan av Ozonegänget bodde och flög. (Robbie var en av grundarna till Ozone…) 

 Under sju år tillbringade jag oktober till februari i Greolieres i södra Frankrike. Där friflög jag med några av världens bästa piloter, sedan guidade jag svenska piloter på besök samt flög en del tandem i de omgivande bergen. 

Under åren i Greolieres blev jag mycket god vän med Marcus King(www.xcmag.com) och det ledde till en hel del fotojobb för Crosscountry mag, vilket ledde till resor, festivaler, tester och tävlingar jorden runt. Samt en himla massa tokiga upptåg.  

Under den tiden i Greolieres var jag också behjälplig på Ozone, som fotograf, shuttlebunny och pilot… Utan att överdriva flög jag rätt mycket där.

En av resorna jag gjorde med Marcus till Bir i Himachal Pradesh i norra Indien. Det blev fyra resor dit, 2005, 2010, -11, -12. Friflygning varvades med jobb som guide och tandempilot för Himalayan Skysafaries. Magisk flygning tillsammans med legenden John Silvester, stora berg och massa gamar… 

Jag har hållit i en hel del SIV-kurser för Skysports räkning samt i samarbete med skystreet och jag har gått grundläggande kurs som testpilot för Air Turquise i Villenueve, Schweiz. Under några år flög jag mycket akrobatisk skärmflygning vilket helt klart gjorde mig till en säkrare pilot!! 

Hösten 2013 tillbringade jag i Algodonales i Andalusien, Spanien, som guide för Flyspain.

 

Något jag även gjorde fullt ut under 2015-2017 samt nu också 2021-2022, Det är en kul utmaning att utbilda på Engelska och enligt deras utbildningsplan. 

Kurser och examen har tagit tid fast nu är jag även BHPA instruktör och tandempilot! I Algodonales jobbar jag för FlySpain där jag både utbildar, guidar och har så gjort 8 säsonger. Åker till Algo även i år… 

Sommaren 2015 och 2016 jobbade jag för Skyadventures i Skåne där jag hade hand om nybörjar- och hangkurser. Alltid kul å vidga vyerna samt lära sig mer.

Tävlat har jag gjort en hel del runt om i världen. Även om det huvudsakligen varit för att utvecklas som xc pilot samt se nya flygställen så har det varit väldigt kul och lärorikt. Nu senast var jag efter ett tävlingsuppehåll på tio år med på Nordiska mästerskapen 2019 i Ager. Det gick riktigt bra och var fantastiskt kul!

Sveriges första och största hike and fly tävling, Åre Out and Return 2012 organiserades av mig och Lasse Nilsson. Start och mål på Åre torg och den som tagit sig längt och tagit sig tillbaks till Åre torg var vinnaren! Sista året vi körde tävlingen, 2015, vann Cecilia Granerot. 

Något jag är väldigt glad över, är att de senaste åren har jag samarbetat med Bengt Pettersson, PBB. Även han är instruktör och tillsammans kör vi resor till Bassano i norra Italien, samt kurser och event av alla de slag inom sektorn skärmflygning!  

Vi är ett bra team och jobbar bägge för att Ni ska få så bra flygning som det går att erbjuda!

Teneriffa är ett paradis för flygning speciellt när det är som sämst här hemma, jul och nyår kommer jag tillbringa där för att flyga tandem under Airsports Tenerifes flagga.

Jag är stolt generalagent för Airdesign, Nearbirds, Little Cloud och dessutom officiell återförsäljare av Supair! 

För mitt eget stora nöjes skull står volbiv (flygcamping)högst på önskelistan. Äventyr i Norge och i Dolomiterna är högst på nämnd lista. 

Dessutom vore det himla kul med ett par riktigt långa distansflyg från Dingle…

Välkommen till FGparagliding.